Opiniestukken


Op deze pagina publiceren we een aantal opiniestukken over cultuur in Mariakerke.

Wil jij ook in je pen kruipen ?

Stuur je inzending naar


cultuur@mariakerkevrijstaat.be

Het doel van OC De Pastorij is om alle groepen, verenigingen en personen die nood hebben aan vergaderruimte of een plaats om iets te organiseren de mogelijkheid te bieden om dat op een betaalbare locatie te doen.

Jas De Baets


Ik wil hier graag positief reageren als lid van de stuurgroep "Ontmoetingscentrum De Pastorij".

Wij hebben dit project in 2010 opgestart. Ons doel was om alle groepen, verenigingen en personen die nood hebben aan vergaderruimte of een plaats om iets te organiseren de mogelijkheid te bieden om dat op een betaalbare locatie te doen. Met dit doel voor ogen bieden we nu jaarlijks aan meer dan 500 kleinschalige activiteiten de mogelijkheid om dat bij ons te doen. Dat betekent dat we jaarlijks duizenden mensen mogen ontvangen in een sfeer van "ontmoeten en verbinden", samen vergaderen, musiceren, repeteren, ontspannen, tentoonstellen, feesten, kennis delen, ten dienste staan van de gemeenschap, enz.

Dit doel willen we blijven behouden om zoveel mogelijk te gemoed te komen aan de grote nood aan een ruimte om samen te komen in Mariakerke. In dit kader willen we graag samenwerken met iedereen die interesse heeft om het het Ontmoetingscentrum De Pastorij verder uit te bouwen.

Mensen die nood hebben aan zo'n locatie kunnen op ons rekenen.


Kunst en cultuur hebben geen dak nodig 

Nel Okay


Mijn mening is dat de Stad Gent in eerste plaats moet zorgen dat de leegstaande panden verhuurd worden aan schappelijke prijzen, aan mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Kunst en cultuur heeft geen dak nodig maar kan mits creativiteit overal een weg vinden.
Er zijn plaatsen genoeg in Gent waar je gratis kan creëren en tentoonstellen. Gelukkig :-) 

In Mariakerke ontbreekt een inventaris over cultuur die je kan raadplegen..

Pieter Walcarius


Je hebt de pastorij, de verffabriek, CJK, de Schuur, Studio Rodeberg en tal van verenigingen waar ik geen weet van heb. Een algemene site waar je deze info vindt is welkom.


Daarnaast is transparantie nodig rond waar het geld van de stad Gent naar toe gaat op vlak van cultuur in Mariakerke.


Wat is er nodig qua infrastructuur?

Een deftige zaal waar er optredens/expo's/verenigingen terecht kunnen en die probleemloos kan gehuurd worden aan schappelijke prijzen. (multifuncitioneel)


Ateliers voor kunstenaars zowel beginnende als ervaren kunstenaars. Veel woningen staan leeg... vb: onderbouw appartementen zomerlief (Brugsesteenweg) eventuele samenwerking met eigenaars? (geen leegstand principe Berlijn)

vb: Nucleo, Broei,....


Meer initiatieven zoals Atelier in Beeld 2024 (ateliers in Mariakerke) een perfect initiatief dat aantoont dat er veel kunstenaars in Mariakerke actief zijn.


Eigen idee:

kunstenfestival organiseren in Mariakerke?


Waar kan je als kunstenaar uit Mariakerke terecht ?

Maarten Marchau


Waar kan ik als Mariakerkse kunstenaar n Mariakerke een solo- of groepstentoonstelling organiseren? Of waar kan ik terecht om een expo geregeld te krijgen zonder dat het me een arm en een been kost of jaren duurt vooraleer het er van komt?


Als Mariakerkse muzikant/band: waar in Mariakerke kan ik terecht om een try-out, concert e.d. te organiseren? Of waar kan ik me aanmelden om opgenomen te worden in de programmatie met een deftige verloning?

Als Mariakerkse podiumkunstenaar: waar vind ik in Mariakerke een podium waar we onze performance (dans? theater? ...) kunnen zetten?


Welke "cultuurzalen" zijn er? En dat zijn geen café's (pop-up of niet) waar je wel een podium krijgt aangeboden tegen "exposure" of tegen "drank en eten". 


Er blijkt nergens "plaats" te zijn voor dergelijke zaken. Een podium of zaal met deftige PA of belichting is er hoegenaamd niet, zelfs niet voor een kleine groep. Serieuze plaatsen voor expo's (zelfs in eigen beheer) kun je ver voor gaan zoeken. (behalve dan ontmoetingscentrum De pastorij dat dringend aan een serieuze bouwkundige ingreep nood heeft).

De Pastorij zou zoveel meer kunnen betekenen voor de buurt

Hanne Rossey



Wekelijks organiseer ik yogalessen in de Pastorij in Mariakerke. Een heel charmante locatie, waar ook kunstwerken worden tentoongesteld en ateliers zijn.
Deze plek zou zoveel meer kunnen betekenen voor de buurt: het wordt zo goed mogelijk onderhouden door vrijwilligers uit de buurt, maar wat zij kunnen doen is ontoereikend. Er zijn structurele renovaties nodig: nieuwe ramen, isolatie...
En als ik even mag dromen: een plek die echt polyvalent is zou fantastisch zijn. Waar er plaats is voor kunst en groepsbeleving zoals yoga, praatgroepen, vrije dansavonden... Ik volg een opleiding danstherapie en zou graag ook dansgroepen organiseren, maar hier is geen ruimte voor.
Ik zoek dus een plek met voldoende ruimte, die ook sfeer uitstraalt, waar gemakkelijk gemanoeuvreerd kan worden zonder altijd tafels en stoelen te moeten verschuiven.
Ik hou van de connectie met lokale kunstenaars die er nu is in de pastorij, dus dat is voor mij de meerwaarde van een Mariakerks cultuurhuis.

Over het cultuurbeleid van de stad:

Verschillende inzenders  behandelen dit thema. 

Eén van de inzendingen:


Over het cultuurbeleid van de Stad Gent voor de deelgemeente Mariakerke kunnen we kort zijn.

Er is geen beleid. Dat was al duidelijk met de beslissing om de bibliotheek te verhuizen.

Zolang er geen beweging komt vanuit Mariakerke zelf, zal de stad ook niet bewegen.

Iedereen moet terechtkunnen in de stedelijke infrastructuur

Max Van Hemel



Voor wat mij betreft mag het gebruik van infrastructuur van de Stad Gent volgens het systeem "receptieve ruimte" (zalenverhuur) zijn. Een gebruikergestuurd systeem. Zeker niet met vaste gebruikers. Ik vind dat - voor een stadseigendom - eigenlijk niet kunnen.


Wij, Gentse belastingbetalers, betalen niet voor het private gebruik van gebouwen maar wel voor het algemeen (ergo "vrij") gebruik van gebouwen. Een gebruiksysteem zoals bvb De Campagne of Campo Santo lijkt me daarbij veel eerlijker: iemand heeft een gebouw voor beperkte tijd nodig, dan kan je dat reserveren. Gebruik je 't gebouw niet, dan kan iemand anders dat in gebruik nemen.


Ik begin overal te krabben van de jeuk als ik weet hoeveel geld er in Mariakerke naar private vzw’s en andere "private" stadsgebouwen is gegaan. Dit is niet correct.


Ook individuen (in ons geval kunstenaars maar evengoed muzikanten, particulieren,...kerstmarktdingen,...) moeten kunnen een zaal huren in Mariakerke. Het is not done dat (bijna) elke deelgemeente zo'n zaal heeft maar (alweer) Mariakerke niet. Dit is niet goed voor de sociale cohesie van onze deelgemeente (die sowieso al opgesplitst/geïsoleerd is door water) en de verschillen in urbanisatie.


Er is dringend nood aan een (vrije) plaats die mensen verbindt. Dit - absoluut!! - met alle respect voor de meerdere privé-initiatieven die genomen worden (studio Rodeberg, De Schuur, Parkkaffee,...) om de buurten te verbinden maar ook daar ontbreekt duidelijke participatie/steun van het stadsbestuur.


Max Van Hemel woont in Mariakerke en is beeldend kunstenaar. Hij organiseerde de voorbije jaren verschillende kunstroutes. 

Een inventaris van cultuur in een gemeente opmaken kan je op twee manieren.

Jan De Proost



Een inventaris van cultuur in een gemeente opmaken kan je op twee manieren. Volgens de klassieke methode tel je dan de traditionele sociaal-culturele verenigingen bij elkaar. Daarnaast maak je een lijst op van gebouwen die worden gebruikt voor de activiteiten van deze verenigingen.

Dit is de cultuur van het middenveld waarin alles netjes is geregeld in statuten en reglementen.

Dat model heeft jaren gewerkt tot het de laatste jaren in verval is geraakt. Enerzijds hebben traditionele verenigingen het moeilijk om nog nieuwe leden te vinden. Anderzijds blijkt dat een jarenlang onveranderd cultureel aanbod in 2024 op heel wat minder belangstelling moet rekenen.

In een ruimere visie op cultuur ga je op zoek naar nieuwe initiatieven in de maatschappij. Hier kom je terecht bij de inwoners die hun huiskamer ter beschikking stellen voor een muzikaal optreden.

Bij het koffiehuis dat poëzie aanbiedt. Bij de muzikant die een zomerbar met concerten organiseert. Bij kunstenaars die samen kunstwandelingen voor de inwoners maken.

En nog ruimer kom je dan tot alle activiteiten die mensen met elkaar verbinden.

Misschien spreek je in deze beter van een ‘barometer’ voor cultuur dan van een inventaris.

Sommige projecten kunnen volledig autonoom werken. Andere hebben ondersteuning nodig.

Dan kom je natuurlijk ook bij de infrastructuur terecht. Voldoet de huidige infrastructuur voor al die nieuwe initiatieven?

De overheid wil nieuwe initiatieven ondersteunen maar de reglementering loopt achter.

Daarom moeten er impulsen en suggesties komen van de samenleving naar de overheid toe.

Dat vraagt een inspanning en gebundelde krachten.

Met de Salons van Studio Rodeberg belichten we actuele thema’s in de maatschappij.

In het project Mariakerke Vrijstaat geven we inwoners de kans om hun mening te schrijven.

Daarnaast is er ruimte voor opiniestukken als deze met vermelding van de auteur. Voel je geroepen!


Jan De Proost woont in Mariakerke en was 15 jaar sociaal-cultureel werker in de Stad Brussel en daarna jarenlang projectcoördinator in verschillende NG0’s.  
Hij is beeldend kunstenaar en coördinator bij Studio Rodeberg